Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts

Monday, 9 January 2017

Skincare | Jeju Volcanic Lava Kecilkan Pori

Assalamualaikun dan hai semua!

Sebelum ni huda pernah share tentang Skincare yang berasal dari lava Pulau Jeju ni kat SINI.. Setakat ni pakai alhamdulillah, memang berpuas hati. =)

Kali ni huda nak share set lengkap skincare ni pulak. Jom tengok kat bawah..

Bahan utama bagi skincare untuk pori-pori ni adalah:

1. Lava gunung berapi Jeju
Lava yang cepat membeku dengan letusan gunung berapi di Gunung Halla 600 ribu tahun yang lalu. Waahh!! 😲

2. Jeju Sasa quelpaertensis, Jeju Akebia quinata, Jeju rumpai laut fusiforme

Jeju Sasa: Kaya dengan bahan-bahan tanin yang berfungsi mengetatkan liang pori
Jeju Akebia: Memberi kelembapan pada kulit dan membaiki tona kulit
Jeju Fusiforme: Kaya dengan mineral bagi mengekalkan kulit yang sihat dan licin, 

Cleansing Foam

Pencuci ni fungsinya untuk melindungi kulit kita dari pencemaran dan membersihkan pori-pori untuk menyerlahkan lagi kecantikan semula jadi.
Yang rare tentang pencuci ni dari pencuci muka yang lain,
sebab kandungan dan bau dia. Unik sangat!. Ehehe..
Kandungan pencuci ni adalah dari abu gunung berapi Pulau Jeju.
Ia mampu mengawal sebum berlebihan dan membersihkan pori-pori. 

Scrub Foam

Scrub ni membantu untuk membuang sisa kotoran dan
sel-sel kulit mati pada muka kita. Hanya perlu gosok-gosok je pada muka,
nanti keluarlah segala daki dan kotoran tu dan akan rasa,
waahhhh.... Segarnya muka.
Baru rasa kulit bernafas. Ehehe..

Clay Mousse Pack

Pek mousse tanah liat dengan buih krim ni kaya dengan mineral dari lava gunung berapi Jeju. 
Ianya boleh membuang kekotoran dalam liang tanpa sebarang rasa regangan pada kulit dan melembapkan kulit.

Cara gunanya mudah jer..
1. Picit jumlah yang sesuai untuk saiz muka kita. Kemudia sapu pada muka dengan lembut. Tapi Awas! jangan kena mata. Elakkan kawasan mata ye.
2. Biarkan selama 10 - 15 minit dan basuh menggunakan air suam sambil lakukan urutan pada muka.
3. Gunakan 1 - 2 kali seminggu untuk kulit normal dan kering. Kalau kulit berminya, boleh digunakan setiap hari.

Mud Pack

Lumpur ni berperanan menyerap sebum dengan kuat dan mengetatkan pori

 Cara pakainya..
1) Sapu pada kawasan muka
2) Tunggu sehingga kering
3) Basuh

Toner

Toner ni berperanan mengawal sebum bagi menghasilkan kulit yang licin
dan lembut, tak berminyak.
*Toner ni sangat penting dalam mengecil dan merapatkan pori.
Boleh dikatakan, ia wajib dipakai. hehe

Cara guna toner ni pun senang je..
1) Goncang sebelum digunakan agar sebati dan tiada mendakan
2) Picit sedikit pada tapak tangan
3) Sapu dan tepuk-tepuk manja pada muka

Peel Off Clay Nose Mask

Nama pun nose mask, mestilah pakai kat hidung kan. Ehehe..
Tapi sebenarnya boleh je pakai kat kawasan muka yang lain,
contohnya bawah dagu. hehe..

Mask hidung ni pun bersumberkan tanah liat dari Pulau Jeju. Ia berperanan dalam mengawal sebum berlebihan dan membersihkan segala pori.
Mask ni boleh buat muka kita jadi bersih berkilat.
Whiteheads dan blackheads pun boleh hilang tau.. 

Essence

Penerangan:
Essence ni pulak berperanan dalam mengawal muka kita dari berminyak
dan mengetatkan pori-pori hingga tidak kelihatan.
  
Cara gunyanya...
1) Selepas menggunakan toner, picit sedikit dan sapu pada muka
2) Urut dengan lembut ke seluruh muka.
3) Tepuk muka dengan tapak tangan anda untuk membantu penyerapan.

Nose Strip

Nose strip ni berperanan untuk membuang sebum, kekotoran, bintik hitam,
dan kotoran dalam pori pada kawasan hidung

Mana nak dapat ni?
Senang je, takyah susah-susah pergi ke Pulau Jeju.. hehe
Korang boleh cari di kedai The Face Shop atau boleh beli secara online di SINI

Sunday, 8 January 2017

Skin Care Kecilkan Pori

Assalamualaikum dan hai semua!

Suka tak tengok muka orang yang licin, flawless, moist, takde jerawat, pori-pori tertutup rapat je..? Mestilah suka kan.. kalau tak suka, awak tipu. Hahaha.. Sebab fitrah manusia sukakan sesuatu yang cantik. Kalau pilih baju, kasut, tudung, periuk belanga, jam dan sebagainya… mesti nak semua tu elok, takde kemek-kemek, takde cela kan.. yelah, sebab nak pakai lama kan.

Samalah jugak dengan muka kita. Selalunya kita akan rasa insecure bila berhadapan dengan orang yang kulitnya mak aih peloless nyaaa…😤 Macam kulit bayi. Tau kan macam mana kulit bayi? Kalau tak tau, gi cari baby memana tengok macam mana kulit diorang. Lembut, licin, gebu ngat aih.. muehehe…😁

Okay-okay.. melalut pulak aku ni..

Sebenarnya, huda nak share pasal skincare yang huda pakai ni. Sangat-sangat BAIK! Lama dah cari.. baru jumpa skincare yang sesuai untuk masalah kulit muka macam huda ni… berlobang-lobang haa.. alah, berlobang tu sebenarnya liang pori terbuka seluas alam. Haha..

Orang kata dan berdasarkan pemerhatian huda la.. liang pori terbuka luas ni selalu terjadi kepada mereka yang mengalami masalah jerawat. Dulu huda memang banyak jerawat kat muka.. sampai malu nak bergambar. Serius malu. Sudahnya memang takde la gambar masa muka teruk berjerawat tu.. bila kenangkan balik, macam rugi la pulak takde gambar, kalau tak, boleh buat throwback. Muehehehe…

So, sekarang walaupun jerawat dah tak berani jejakkan kaki kat muka ni, muka huda still ada pori-pori yang terbuka teramatlah luas. Nak kena tepek bedak, foundation bape inci dulu baru boleh cover lobang tuh.. Fuuh! Leceh..


Sebenarnya huda dah taknak cover-cover ni, sebab tak suka sangat pakai tebal-tebal kat muka. So, huda carilah skincare yang boleh mengecilkan liang pori ni, yang boleh merapatkan lobang-lobang tu. Dan akhirnyaaa… huda jumpa ni.. produk dari THE FACE SHOP. Berbaloi sangat beli. Tak rasa rugi langsung.

Skin Care Kecilkan Pori
Ni lah Skin Care tu, Terbang jauh dari Korea
Namanya JEJU VOLCANIC LAVA

Khusus untuk masalah pori-pori


Kalau ikutkan set lengkap dia, ada banyak jugak. Ada 8 item semua untuk satu set lengkap.

Dalam satu set lengkap tu, ada:

1) Cleansing Foam
2) Scrub Foam
3) Pore Toner
4) Mud Pack
5) Essence
6) Peel Off Clay Nose Mask
7) Clay Mousse Pack
8) Ash Nose Strip

Tapi huda hanya pakai 2 item je.. huda pakai cleansing foam dan toner je. Pakai 2 ni je pun dah boleh nampak hasilnya.. kalau pakai semua, mestilah lagi berganda baiknya kan.. hehe

Jeju Volcanic Lava Kecilkan Pori
Ni Pencuci Muka

Apa yang menariknya produk ni sebab ianya khusus untuk pori.. Payah nak cari yang betul-betul khusus untuk masalah kulit kita. Pencuci muka ni memainkan peranan dalam mengawal sebum berlebihan, membersihkan liang pori dan mengecilkan pori-pori yang ada. Baunyaa.. hmmm... bau lava.. unik sangat baunya.. *eh, macam la pernah bau lava.. haha

Jeju Volcanic Lava Kecilkan Pori
Ini pulak tonernya
Toner ni senang je pakainya. Tak perlu pakai kapas pun. Hanya perlu picit kat tapak tangan dan tepuk-tepuk manja pada muka. Haa.. dan terasa kesegarannya.. hihi.. Pakai mesti konsisten ye.. Kenalah rajin kalau nak lawa kan.. muehehe..

Ramai yang dah tegur, kulit huda nampak lagi halus, lembap dan liang pori hampir tak kelihatan.. berbunga-bunga jap hati ni. Kihkihkih..


Dah-dah.. melebih pulak puji kan. haha

Cuba jangan tak cuba. Lepas cuba jangan lupa bagi feedback,tinggalkan komen ye.. hihi

Terima kasih.

Sebarkan senyuman. Awak manis sangat!

Monday, 12 December 2016

Terbongkar: Nasi Beriani Paling Sedap di Bangi

Datang ke Bangi tapi tak tahu makanan apa yang sedap kat situ?

Huda yang selalu pusing-pusing kat Bangi ni pun kadang-kadang tertanya-tanya makanan apa yang menarik kat Bangi ni..
Ada satu hari tu, singgah kat Bangi Gateway, saja la pusing-pusing.. Lepas tu lapar.. Restoran yang ada kat situ macam, alaaaa... bosannya..

Sampai la ke penghujung jalan, tetiba nampak satu kedai makan ni, unik la design kedai tu.. Macam 'old school' gitu. Meja makan, kerusi kayu macam ala-ala meja sekolah zaman dulu-dulu tu.. Menarik jugak ni.. Maka menapak la dua belah kaki ni ke dalam kedai tu.


Nasi Beriani Paling Sedap di Bangi
Macam ni la rupa dalam kedai tu (gambar ihsan Google)

Lepas duduk tu, sampai la pelayan (muda-muda gitu semuanya). hihi.. Tanya la, apa yang menarik kat sini. Dia cadangkan huda nasi beriani kambing. Okay jugak tu, lama dah tak makan nasi beriani.

Sambil-sambil tunggu order tu, mata ni meliar la kat dalam kedai tu.. Haa, mata huda tertangkap kat benda alah ni.. Waahh.. Kedai ni merupakah 'Pilihan Jalan-jalan Cari Makan' TV3 rupanya.. Okay, tak sabar nak cuba.

Jeng-jeng... Dah sampai makanan pilihan huda tadi

Nasi Beriani Paling Sedap di Bangi
Yummyy!!


Bismillah...
Suapan pertama
Urm... sedapnyaaaa... Nak nangis rasa..
Serius tak tipu, sedap sangat-sangat


Kalau macam ni sedap dia, boleh selalu datang ni.
Daging dia pun banyak.. Siap boleh ratah lagi.. urghh,, Sedapnyaa..!!
*eh, daging dia satu pinggan je tau. Tu saja mintak extra, sebab kawan i diet. Nak ratah daging saje. hihi.

Korang yang hantu nasi beriani tu, patut cuba rasa kat sini. Sedap hingga menjilat jarii.. hihi
Korang yang tak tau nak makan apa kat bangi, haa meh cuba sini. Sangat-sangat disarankan mencubanya..

Nasi Beriani Paling Sedap di Bangi
Sangat Sedap!!


Huda kasi 5 bintang untuk nasi beriani kat sini. *So Delicious! Mama miaa!


Nama kedai: Biji Kopi

Lokasi: Bangi Gateway Shopping Complex, C-8-G, Seksyen 15, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia (waze)


Waktu operasi: 10.00 pagi - 11.00 malam

Layari laman Facebook Page kedai ini

Saturday, 11 April 2015

Komen Cerita Hati Perempuan

Assalamualaikum.

Terasa rajin terlebih pulak nak share cerita cinta drama Melayu yang huda duk tengok, tertunggu-tunggu tiap minggu. Cerita apa lagi yang sedang hangat digembar-gemburkan peminat2 drama sekarang, mestilah cerita 'Hati Perempuan'. 

Emangnya hati perempuan itu gi mana ya? terfikir2 jugak, macam mana ye? Huda pun perempuan jugak. Tapi tak tau la pulak macam mana. Lepas tengok separuh suku episod cerita ni, baru lah terfikir... OOhh.. macam tu la kot hati perempuan, susah nak buat keputusan, keliru dengan perasaan sendiri. Betul laa kot. Sikit2. ngeh3.. 

Lagi kisah ‘Hati Perempuan’ huda nak share. Ni just pendapat peribadi I je. Lain orang, lain pandangan kan. hihi.

I nak review atau dengan kata lain komen mengomen sikit tentang cerita dan watak2 khayalan ni.. sabor je la bace yer.. hoho

-          Cerita ni sangat2 best..!

komen drama hati perempuan
Hitam itu menawan
-          mane la nak dapat laki gitu mak oii.. hensem, ade asset, keluarga baik2 pulak ( mak ayah dia la), caring, TAPI yang paling I tak suka, Aahhh!! Janganlah desak I.. Tak suka betul la orang desak2 ni. And… paling tak suka orang yang rasa dia jer yang betul, annoying betul la nak berdebat dengan laki macam ni. Confirm2 la I yang bukan lawyer ni kalah nak berdebat dengan u. Haa, tengok.. kan dah start nak berangan… astaghfighrullah… wake up2! Dongeng sume ni.. hihi.

-          Walaupun u beraset duhai Yang Mulia TENGKU ZARIL, but u disqualified sebab tak jaga batas pergaulan. Agama is always no. 1 dalam memilih pasangan hidup ni. Hoho..

-          Hum, Yuhanis pulak.. payah kan nak faham perempuan ni. Kejap suka orang tu, pastu suka orang ni, eh, tibe2 tersuka orang lain pulak. Payah. Perempuan sendiri pun sebenarnya tak berapa faham sangat dengan perasaan dia sebenarnya. Sabor je lah duhai lelaki ye.

-          Yang penting, lelaki2 sekalian, kalau betul2 nak, berhajatkan ‘si dia’ jadi permaisuri hati korang, isteri korang yang sah, mestilah tunjuk betul2 kesungguhan korang tu. Nak melamar tu pun, biar beradab sikit, bincang dengan family dulu, then pergi jumpa mak ayah ‘si dia’ tu. Barulah gentleman. Jangan nak Barat sangat ye. Bagi2 cincin macam tu. Melutut bagai.. Kita ada agama.. :p

-          Suka dengan watak Yuhanis, yang bertegas dengan lelaki. Mukanya pun manis aje. Walaupun kadang2 nampak la jugak kekayuan lakonannya. Tapi dia pandai cover balik kekayuan tu. Good job!.

-          Then, bagus watak Yuhanis ni, ada prinsip, tegas dengan keputusannya, nak2 dengan lelaki. Tak boleh bagi muka sangat kat laki ni. Tapi kalau la dah nampak dia tu baik, family pun dah setuju, terima aje laa.. takyah nak degil sangat dalam semua benda. Hihi.

-          Oohh, haa.. kenapa ye mata I ni senak, silau milau bila tengok scene dalam rumah tengku tu.. macam tak kena je lighting die.. memang sakit betul mata tengok, bepinar2 rasanya bebola I ni. Bukanlah sesape nak mengomen pasal lighting2 pulak kan. Tapi, serius! Tak suka tengok part dalam rumah tu. Putih sangat. Huhu
 
komen drama hati perempuan
Asyik nak bertekak je.. dua2 ego.. oh dunia!

Okay.. tu je dulu komen I setakat ni.. Jom sambung berangan.. layyann.. episode seterusnya..

Komen anda? 



Sinopsis Drama 'HATI PEREMPUAN'

Assalamualaikum w.b.t.

Siapa peminat tegar drama Melayu? Setegar apakah minat korang? Hehe.
Saya pun minat jugak drama2 Melayu ni,  nak2 drama pukul 7 kat tv3 tu. Selalunya drama pukul 7, memang best2..

Saje je kan siar waktu maghrib. Waktu maghrib dah la singkat je. Memang tak la nak tengok waktu maghrib. Haipp! Kena piyat nanti kan. Rules kat rumah, NO HIBURAN, NO TV waktu maghrib. Akur. Itu yang terbaik. Hihi. Lagipun, memang tak sempat la nak tengok waktu maghrib.

Apa payah, sekarang kan boleh tengok online. Apa lagi, saya TONTON je laa. Klik je tonton.com.my . As simple as A, B, C. Tapi line kena kuat la. Hihi.

Bagi yang suka tengok drama melayu macam saya ni, jom baca sinopsis cerita ni. Sekarang ni, cerita pukul 7, kat tv3 yang sedang bermain, tajuknya ‘Hati Perempuan’. Not bad untuk buat kita berangan sampai ke bulan. kihkihkih..

Hati Perempuan
'Hati Perempuan'
Sinopsis

“Hati Perempuan” berkisarkan mengenai Yuhanis (Mia Ahmad), seorang gadis tegas dan berdikari bekerja sebagai arkitek di syarikat Izzudin & Co. Manakala, Tengku Zaril (Syarul Ridzwan), jejaka kacak yang juga CEO Paradigma Holding, mempunyai rangkaian perniagaan di seluruh dunia. Ketampanan dan kekayaan Tengku Zaril sering menjadi kegilaan gadis-gadis tetapi tidak pada Yuhanis. Bagi Yuhanis, Tengku Zaril ialah lelaki kaya yang sinis dan menjengkelkan (rasa dia sorang je yang betul dalam dunia ni).

Tetapi entah mengapa Tengku Zaril tiba-tiba melamar Yuhanis, sedangkan mereka sentiasa berselisih faham sewaktu berurusan. Idea gila Tengku Zaril ditolak kerana Yuhanis masih lagi memendam luka yang masih lagi berdarah di hati setelah ditinggalkan Daniel Idrus (Hafreez Adam). Namun Tengku Zaril tidak berputus asa dan cuba memenangi hati Yuhanis dengan alasan mereka saling memerlukan.

Tengku Zaril mula berubah sikap kerana baginya tiada perempuan lain yang boleh dijadikan isterinya melainkan Yuhanis. Kedatangan rombongan keluarga Tengku Zaril untuk meminang mengejutkan Yuhanis lebih-lebih lagi apabila ibunya turut memerima pinangan keluarga Tengku Zaril. Yuhanis kini terperangkap dalam soal hati bukan sahaja pada Tengku Zaril malah juga pada rakan sekerjanya, Nizam (Aidil Aziz) dan Daniel, bekas kekasihnya. 

Bakal bersatukah dua jiwa ini jika Tengku Zaril, hatinya masih kosong dengan erti cinta sebenar manakala Yuhanis masih berpaut pada cinta yang lama?

Ikuti perjalanan kisah Yuhanis dan Tengku Zaril membina bahagia di slot Akasia setiap Isnin hingga Khamis pada jam 6.55 malam di TV3.
Yuhanis dan Tengku Zaril
Watak Utama Si Manis dan Si kacak 'Hati Perempuan'
Saksikan drama “Hati Perempuan” yang akan mencuri hati para peminat drama Melayu mulai 30 Mac. Karya novelis Nur Ain Al-Abas dan arahan Kas Roshan dengan gandingan Syarul Ridzwan dan Mia Ahmad sebagai peneraju utama. 

Drama 28 episod ini turut membariskan bintang yang semakin berkilau seperti Hafreez Adam, Aidil Aziz, Bella Nazari, Hafeez Mikail dan Nazmi Adhwa. 

Ok.. Tataa.. Selamat berangan! hehe..
Takdela, selamat menonton semua.. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...